Afghanske tradisjonelle dameklær:

I dag har jeg tenkt meg å legge ut noen afghanske tadisjonelle dameklær. 

 

Det finnes veldig mye forskjellige klær i Afghanistan i forskjellige steder.

 


Denne klær brukes mest i det Østlige- Afghanistan. Denne klær
 bruker jenter eller damer på høytider, nasjonaldag, fester og nasjonaldans. 


Denne klær brukes i det Sørlige- Afghanistan. For eksempel Nuristan/Noristan, og i Chatral. 

 Disse klærne brukes mest i Ghazni og Bamian/Bamiyan i sentral Afghanistan.

 Denne klær bruker nomader og kuchifolk. 

 

Når vi snakker om tradisjonelle afghanske dameklær, tenker vi gjerne først på klær av Pashtunske damer og spesielt av afghanske nomader eller Kochifolk. Men vi må også vite at kjoler laget av hazara-, baluchi-, nuristani- og turkmenske kvinner er en del av afghansk klestradisjon. Kunst av broderier er veldig populært blant afghanske kvinner, og jenter begynner å lære den når de er ganske unge. De begyenner allerede i 9-10årsalderen.

Når de lærer dette fantastiske arbeidet, i 9-eller 10årsalderen bruker de ofte all sin fritid på å pynte klær å gjøre dem så pene de kan. Broderiarbeid går som arv fra mor til datter!

Hver kjole har stor verdi for dem, fordi den viser historien og kulturen deres og uten historie har et land ikke kultur heller mener jeg!

De fleste afghanske kvinner velger ofte fargerike klær og jeg/du eller vi kan se dem når vi går på gatene i byer som for eksempel Nuristan Kandahar og Nangarhar OSV.

Jenter bruker to teknikker når de lager sånne kjoler og klær. Den første er bruk av tjuke og fargerike tråder og små speil-biter som kalles på Pashto språket ''guldåz''. Den andre teknikk er bruk av silke og syarbeid, som er kjent som''Pukhtaguldåzi''. Det er mest vanlig i Paktia og Nangarhar provins. 

Afghanke klær har blitt veldig populære, og brukes som dagens nyeste mote i deler av Asia. 

 

Hva synes du om disse klærne? 

Ønsker du deg en sånn kjole?

Er ikke det spennende å lære og lager sånne kjoler?

 

Selvfølgelig det er vanskelig å lære!!

 

Kos deg på bloggen min..... Skriv din kommentar......

3 kommentarer

:))

04.10.2011 kl.18:24

De er så flotte og vakre! Både klærne og damene! Jeg har sett på disse klærne før, i forskjellige nettbutikker. De er veldig dyre, sikkert fordi det tar lang å lage en slik drakt! Ja, jeg ønsker meg en sånn kjole, men det er ikke like pent på lyse norske kvinner, det ser bedre ut på mørke.. :))

Hildur

07.10.2011 kl.04:54

Skikkelig vakre kjoler.. Og samtidig litt kule :) Er ikke helt det man tenker på når man tenker på afghanske klær. Jeg så iallefall for meg at dette innlegget skulle handle om burkaer eller noe sånt ;) Vet ikke om jeg ville hatt en sånn kjole på festdager eller noe sånt, men hadde vært rimelig kult å kommet i sånne klær på kostymeparty eller noe sånt!

Sifatullah

09.10.2011 kl.23:18

Tusen takk Hildur. Men du har ikke vant til sånne klær! Denne klær i Afghanistan er som bunad her i Norge!! :) I Afghanistan nesten ingen som bruker burka. Burka brukes i arabiske land:):)

Skriv en ny kommentar

hits